Fysiotherapie behandelingen De verschillende behandelmethoden waarvoor u bij onze fysiotherapeuten terecht kunt

We kunnen u op verschillende manier behandelen. Dit hangt af van uw behandelvraag en pijnklachten.

Algemene fysiotherapie

De algemeen fysiotherapeut behandelt mensen met spier-, band- en gewrichtsklachten, aandoeningen van het zenuwstelsel (o.a. beroerte, Parkinson en MS), longaandoeningen en hartfalen. Deze klachten en/of aandoeningen kunnen problemen geven met dagelijkse activiteiten als werk, huishouding, sporten, tillen, lopen en traplopen.

De algemene fysiotherapie richt zich op het verbeteren van het lichamelijk functioneren en/of het in stand houden van dit functioneren. Ook is er aandacht voor preventie van klachten. De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, doornemen van thuisoefeningen, massage, en/of adviezen.

De eerste afspraak bestaat altijd uit een intake en onderzoek, op basis hiervan stellen we samen met u een behandelplan op.

De algemene fysiotherapie is direct toegankelijk, u hoeft dus geen verwijzing meer te hebben van uw huisarts. In enkele gevallen, wanneer na de intake blijkt dat u in aanmerking komt voor een chronische indicatie en langdurige behandeling, zullen wij u dan alsnog vragen om een verwijzing.

Medische trainingstherapie

Fysiotherapie Zorggroep Meander beschikt over oefenzalen met een uitgebreide variatie in trainingsapparatuur. Voor alle trainingsniveau’s hebben we apparatuur beschikbaar, dus ook voor cliënten in een rolstoel.

Medische trainingstherapie vormt vaak een belangrijk onderdeel in de behandeling en revalidatie. De medische trainingtherapie wordt begeleid door uw fysiotherapeut. We maken gebruik van trainingsprogramma’s die op uw wensen worden afgestemd.

Oedeemtherapie

Een oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van (lymf)oedeem. (Lymf)oedeem kan het gevolg zijn van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Soms is een oedeem aangeboren, bijvoorbeeld in het geval van een lipoedeem. Oedeem kan de volgende klachten veroorzaken: zwelling, vermoeidheid, zwaar gevoel, pijn, beperkingen in het bewegen en huidafwijkingen. Ook leidt oedeem tot een groter risico op infecties.

Oedeemtherapie bestaat uit een combinatie van technieken. Zo wordt vaak een speciale massagetechniek toegepast, manuele lymfedrainage. Ook oefentherapie met huiswerkoefeningen behoort tot de mogelijkheden. De fysiotherapeut kan gaan zwachtelen of een therapeutische elastische kous aanmeten. Ook kan de therapeut adviezen geven over huidverzorging, zelfzorg, werk en sport.

Dry needling

Dry needling is een nieuwere behandelmethode binnen de Nederlandse fysiotherapie. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al enige jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een dunne naald worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ’energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Medical taping

Medical taping is de toepassing van kinesiotape om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. Hierbij ondersteunt de elastische tape het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt het de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken. De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen.

Neurorevalidatie

Neurorevalidatie richt zich op de revalidatie van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het gaat bijvoorbeeld om een herseninfarct of hersenbloeding, Parkinson of Parkinsonisme, Multiple Sclerose (MS), hersentrauma en dementie. Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de neurorevalidatie.

Neurorevalidatie heeft als doel het opnieuw leren of behouden van functies en vaardigheden. U leert de vaardigheden toe te passen in uw dagelijkse leven, zodat u weer zo goed mogelijk kunt functioneren. De fysiotherapeuten werken nauw samen met onze ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten. U kunt de gehele neurorevalidatie zo op één locatie volgen.