Ergotherapie

Ergotherapie Wanneer u problemen tegenkomt bij dagelijkse handelingen

U kunt bij ons terecht voor ergotherapie als u problemen ervaart bij het doen van normale, dagelijkse handelingen. Bijvoorbeeld: u heeft moeite met aankleden, eten klaarmaken of in en uit de auto stappen. Onze ergotherapeuten zijn speciaal getraind in het behandelen en begeleiden van volwassenen en ouderen met (complexe) gezondheidsproblemen. Door een beroerte, COPD, een nieuwe heup, reuma, Parkinson, dementie, post-covid of andere beperkingen als gevolg van het ouder worden. 

De behandeling

De ergotherapeut brengt samen met u in kaart welke problemen u ervaart. De behandeling of het advies van de ergotherapeut wordt afgestemd op uw zorgvraag. Uw behandeling of advies kan bestaan uit:

  • Het oefenen van dagelijkse activiteiten, zoals wassen, koken, schrijven en tuinieren
  • Het bieden van begeleiding bij een verminderde belastbaarheid
  • Adviseren over aanpassingen in uw huis, zoals een toiletsteun of douchestoel, en ondersteunen bij de aanvraag
  • Adviseren over vervoersvoorzieningen, zoals een rolstoel of scootmobiel, en ondersteunen bij de aanvraag
  • Adviseren over het gebruik van hulpmiddelen, zoals een trippelstoel of kousen-aantrekhulp
  • U en uw familie leren omgaan met de belemmeringen die u ervaart
  • U leren omgaan met geheugenproblemen
  • Adviseren bij zit- en/of ligproblematiek

De ergotherapeut kijkt naar uw totale functioneren. Het doel is dat u zelfstandiger blijft en/of langer thuis kunt blijven wonen.

De ergotherapeut werkt zo nodig samen met andere deskundigen, zoals de diëtist, logopedist, fysiotherapeut of psycholoog. Deze deskundigen zijn aanwezig binnen Zorggroep Meander. De behandeling stemmen wij op elkaar af, zodat u de beste kwaliteit krijgt.

Hoe werkt het?

U heeft met de ergotherapeut een intakegesprek om uw wensen te bespreken. Samen maakt u dan afspraken over de invulling van de behandeling.

Wij bieden tijdelijk alleen eerstelijns ergotherapie aan in Veenkade (Veendam). Indien het u niet lukt om naar Veenkade (Veendam) te reizen, dan is het in de regio Veendam en Wildervank ook mogelijk om een afspraak te maken voor een huisbezoek.

In onze woonservicelocaties Breehorn (Veendam), Bolderbörg (Vlagtwedde), A-Horst (Musselkanaal) en Kloosterheerd (Ter Apel) bieden wij alleen eerstelijns ergotherapie aan de bewoners van deze locaties.  

Afspraak maken?

Voor ergotherapie heeft u een verwijzing nodig van uw (huis)arts. Voor het maken van een afspraak kunt u vervolgens contact opnemen met ons secretariaat. Onze ergotherapeuten behandelen op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

Ik vind het fijn dat ik ondersteuning krijg bij mijn dagelijkse werkzaamheden. Zo kan ik langer zelfstandig wonen.

Wat kost het?

Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van elke zorgverzekeraar. Dit betekent dat u en/of uw mantelzorger tien uur ergotherapie per jaar vergoed krijgt. Wanneer u aanvullend verzekerd bent, kan deze vergoeding oplopen tot vijftien uur. Op de pagina Kosten en bijdrage leest u met welke zorgverzekeraars wij een contract hebben.

Kwaliteit

Onze ergotherapeuten zijn geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister voor Paramedici. Binnen het team hebben we verschillende specialisaties. Wij zijn aangesloten bij Parkinsonnet, het Edomah-netwerk (Kenn), de Society for Cognitive Rehabilitation (SCR). Wij besteden veel aandacht aan bij- en nascholingen.