‘Specialistische zorg thuis heeft veel voordelen’

‘Specialistische zorg thuis heeft veel voordelen’

Pascal Blomsma hoefde niet lang na te denken toen de Wijkverpleegkundige in zijn thuiszorgteam hem wees op de vacature in het team Medisch Technisch Handelen. Dit team voert verpleegtechnische handelingen, bijvoorbeeld infuustherapieën, bij cliënten thuis uit. En het is nu juist dit soort handelingen waarvoor hij Verpleegkundige is geworden.

Thuis herstellen

“Ons team neemt de zogenaamde ziekenhuisverplaatste zorg op zich”, legt Pascal uit. “Wanneer een cliënt stabiel is, maar bijvoorbeeld nog wel enige tijd antibiotica via een infuus moet krijgen, dan neemt de Transferverpleegkundige van het ziekenhuis contact met ons op. Wij kunnen die zorg bij de cliënt thuis verlenen; het ziekenhuis regelt de apparatuur en medicatie. Dat is voor de cliënt natuurlijk prettig en het heeft een gunstig effect op het herstel. En de kosten zijn een stuk lager.” Ook bepaalde chemobehandelingen en palliatieve zorg kunnen thuis door het MTH-team worden gedaan. Pascal merkt dat deze mogelijkheden bij specialisten in het ziekenhuis niet altijd goed bekend zijn. “Dat is jammer, want patiënten zijn er juist zo blij mee als ze eerder naar huis kunnen.”

De regio door

Het MTH-team is actief in het gehele verzorgingsgebied van Zorggroep Meander. Hun cliënten komen grotendeels van de Treant ziekenhuizen in Stadskanaal en Emmen, maar ook uit de ziekenhuizen in Groningen, Scheemda, Assen en Hoogeveen. Ook levert het team zorg aan zieke cliënten in het AZC in Ter Apel. “In de auto doorkruis ik heel Zuid-oost Groningen”, lacht Pascal. “Ik vind de combinatie van de verpleegtechnische handelingen en thuiszorg erg mooi. Het geeft een bepaalde vrijheid en cliënten zijn thuis ook anders. Ze zijn op hun gemak en praten vrijuit, het maakt het persoonlijk contact plezierig. Ik ben bij hen ‘op visite’, dat geeft een heel eigen sfeer. Deze extramurale zorg past goed bij mij: je moet creatief en oplossingsgericht zijn, je hebt wat meer tijd voor de cliënten en het is afwisselend in alle opzichten.”

‘Mijn werk is afwisselend in alle opzichten’

Hollen of stilstaan

Het aantal cliënten van het MTH-team varieert erg, vertelt Pascal: “Soms zijn het er maar een paar, een week later kunnen we zomaar helemaal vol zitten. We zijn ook als een soort vliegende keep bereikbaar voor zowel de intra- als extramurale zorgteams. Zij kunnen ons inschakelen voor verpleegtechnische handelingen wanneer er even niemand met de juiste bekwaam- en bevoegdheden beschikbaar is. Ook die oproepen verschillen enorm; het kan gebeuren dat je bij een cliënt thuis bent en ook drie oproepen van collega’s krijgt. Gelukkig werk ik in een heel fijn team van zes medewerkers en twee Wijkverpleegkundigen; als de nood aan de man is, wil er altijd iemand bijspringen.”

Kennis delen

Het team van Pascal geeft ook scholing aan de reguliere wijkzorgteams. “Dan gaan we bijvoorbeeld mee op route om uitleg te geven over sondevoeding. En laatst heb ik op hun verzoek leerlingen op de Heggerank in Musselkanaal wat meer over het werk van ons team verteld. Ik vind dat een erg leuk onderdeel van mijn werk!”