Zorgtechnologie bij de cliënt thuis

Zorgtechnologie bij de cliënt thuis Zo lang mogelijk thuis wonen

Er zijn veel verschillende manieren om een cliënt thuis met zorgtechnologie te ondersteunen. Yvon de Jong, wijkverpleegkundige bij Zorggroep Meander, vertelt dat ze bij verschillende mensen thuiskomt die een vorm van dementie hebben. Zij kunnen geholpen worden door bepaalde vormen van zorgtechnologie, waardoor ze langer thuis wonen en de regie behouden op wat voor hen belangrijk is.

"Ik werk als wijkverpleegkundige / casemanager dementie vooral met mensen met een psychogeriatrische aandoening. Zo kom ik bij veel verschillende mensen thuis die een vorm van dementie hebben. In de meeste gevallen is de wens van de cliënt ( en diens familie) om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Als wijkverpleegkundige wil ik dan ook alles op alles zetten om dit te kunnen bewerkstelligen. In de beginfase zijn er meestal niet meteen grote problemen die aangepakt moeten worden, maar naarmate de dementie vordert, is er steeds meer zorg nodig."

Behoud van eigen regie

Zo kom ik al een tijdje bij een man met diagnose Alzheimer. In het begin ging ik om de zoveel weken even bij hem op bezoek. Meneer was nog vrij zelfstandig. Door het gebrek aan ziekte-inzicht, wees hij elke vorm van hulp af. Dit was best lastig omdat wel duidelijk was dat meneer wel ondersteuning kon gebruiken bij een aantal zaken. Zo was hij bijvoorbeeld vaak spullen kwijt en kwam het niet altijd goed met de medicatie. Er was op dat moment dus in ieder geval zorg nodig bij het aanreiken van. Meneer gaf aan hier eigenlijk geen belangstelling voor te hebben, dus heb ik een MEDIDO aangevraagd. Het doel was dat meneer zelf zijn medicijnen kon blijven innemen, dus zijn eigen regie hierin kon behouden.

Wat is belangrijk?

Eén van de dingen die erg belangrijk is voor meneer, is zelf kunnen koken. Wanneer iemand besluit om thuis te willen blijven wonen, wordt gekeken welke mogelijke risico’s er zijn. Bij meneer was een van de risico’s dat hij tijdens het koken bij het fornuis zou weglopen en zou vergeten dat er iets op het vuur staat. Omdat het voor hem erg belangrijk is om zelf  regie te behouden, leek het opstarten van tafeltje dekje niet meteen een juiste en passende oplossing. Uiteraard is er ook overleg geweest met de familie en uiteindelijk is besloten een kookbeveiliger te laten installeren. Zodra de rookmelder rook of walm detecteert die ontstaan is doordat etenswaren staan droog te koken in de pan, zal deze afgaan (hard piepen) en een signaal sturen naar de schakelkast onder het fornuis. De gasafsluiter treedt in werking en stopt de gastoevoer per direct, waardoor de gaskookplaat vanzelf uitgaat. Op deze manier voorkom je dus een vlam in de pan. Meneer kan zijn eigen eten, op een zo veilig mogelijke manier, blijven koken. 

In de meeste gevallen is de wens van de cliënt ( en diens familie) om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Als wijkverpleegkundige wil ik dan ook alles op alles zetten om dit te kunnen bewerkstelligen.

Vrijheid

Naast de kookbeveiliger heeft meneer ook een GPS systeem. Die neemt hij mee als hij weggaat op de fiets of een wandeling gaat maken. Eén van de kinderen heeft een app op de telefoon, waarop precies te zien is waar meneer is. Op het GPS systeem zit een noodknop die meneer kan gebruiken wanneer hij bijvoorbeeld is gevallen. Er wordt dan automatisch contact gelegd met een eerste contactpersoon. Omdat meneer niet meer mag autorijden, gaat er iedere week een vrijwilliger met hem mee op boodschap. De wijkverpleging is ondertussen uitgebreid naar 2 keer per dag. Inmiddels is de zorg helemaal geaccepteerd en verloopt het prima.

Domotica op maat

Het is fijn, dat er naast het inzetten van professionele zorg, nog meer mogelijkheden zijn die ervoor kunnen zorgen dat mensen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. In de (thuis)zorg is het erg prettig als er een goede samenwerking is met de cliënt, de familie en alle hulpverleners die betrokken zijn. Naast de menselijke kracht, zijn er dus ook verschillende mogelijkheden in de vorm van domotica. Dat wil niet zeggen dat alle domotica bij iedereen functioneel is, dit kan per situatie heel verschillend zijn.’