“Mensen met parkinson moeten blijven bewegen.”

“Mensen met parkinson moeten blijven bewegen.”

Harry Schipper (81) uit Veendam is parkinsonpatiënt. Wanneer hij op een ochtend uit bed wil stappen, merkt hij dat het hem niet lukt om overeind te komen. “Ik viel achterover op het bed en riep mijn vrouw. Ze pakte mijn handen stevig vast en probeerde me te helpen, maar ik viel steeds weer achterover. Ik zei dat er iets niet goed was en dat ze de dokter moest bellen."

Op advies van de neuroloog gaat Harry naar de internist. Er worden verschillende testen gedaan en daaruit blijkt dat hij een vorm van parkinson heeft.

Diagnose parkinson

Als Harry hoort dat hij parkinson heeft, verdiept hij zich in de ziekte.“Wat bleek nou? Een jaar voor de diagnose had ik al klachten die mensen met parkinson in een voorstadium kunnen ervaren. Ik maakte met vrienden een lange nachtwandeling door een drassig weiland. Het lopen ging zwaar waardoor ik steeds mijn evenwicht verloor. Toen ik een paaltje zag heb ik dat vastgepakt, omdat ik bang was om te vallen. Dat vond ik een nare gewaarwording. Toen we het weiland uitkwamen en ik weer op vaste grond stond, voelde het alsof ik zeeziek was.”

“Ik vond het pijnlijk dat ik deze diagnose kreeg, maar ik dacht ook: je bent al 80 jaar en dit hoort bij het ouder worden.”

Parkinson is een ingewikkelde ziekte en de manier waarop de ziekte zich uit, is bij geen mens hetzelfde. “Ik vond het pijnlijk dat ik deze diagnose kreeg, maar ik dacht ook: je bent al 80 jaar en dit hoort bij het ouder worden. Je weet dat er een dag gaat komen waarop het allemaal wat minder gemakkelijk gaat en je te maken kunt krijgen met ziekte.”

Een moeilijk moment

De ziekte van Parkinson verloopt bij Harry geleidelijk, hij ondervindt nog weinig problemen. “De medicijnen slaan aan en ik kom weer zonder problemen uit bed, maar ik merk wel dat ik trager word en minder gemakkelijk beweeg.”

Kortgeleden werd Harry geconfronteerd met de symptomen van parkinson. “We lieten onze woonkamer verven en ik wilde de meubels naar de garage brengen, maar het lukte me niet om ze te tillen. Ik moest het zware werk aan mijn vrouw overlaten. Ze vond het niet vervelend, want ik heb een lieve vrouw en ze begrijpt waar ik nu doorheen ga, maar wat vond ik dat een moeilijk moment.”

Oefenprogramma voor mensen met parkinson

Via de parkinsonverpleegkundige van het ziekenhuis wordt Harry doorverwezen naar het behandelcentrum in Veenkade. Daar worden  behandelprogramma’s op maat aangeboden voor mensen met parkinson. Per cliënt  wordt gekeken naar wat hij kan en welke oefeningen goed zijn. “Twee keer per week heb ik fysiotherapie, want mensen met parkinson moeten blijven bewegen. Het vertraagt het achteruitgaan. We krijgen oefeningen waarmee we onze balans, coördinatie en kracht trainen. Daarnaast krijgen we looptrainingen en leren we spelenderwijs ons lichaam beter te bewegen. Op een groot tv-scherm verschijnen druiven en kippen die ik moet vangen. Ik dacht eerst: wat een flauwekul, maar ik ontdekte dat juist dit spel ervoor zorgt dat ik alle botten en spieren ik mijn lichaam beweeg.”

Dans op Recept

In Veenkade kunnen mensen met parkinson sinds kort deelnemen aan Dans op Recept. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat danslessen een gunstig effect hebben op het zelfvertrouwen, de kwaliteit van leven en de motorische symptomen van parkinson. “Ik wist niet zo goed wat ik me hierbij moest voorstellen, maar als het de ziekte kan helpen vertragen, dan wil ik het proberen. Bij Dans op Recept ga je, onder begeleiding van een gespecialiseerde dansdocent, dansen en ben je in beweging. Ook mag je partner of mantelzorger meedoen.” Harry lachend: “De docente is balletdanseres geweest. Ze brengt haar arm heel sierlijk omhoog waarna we haar moeten nadoen. Er wordt veel gelachen tijdens danstherapie."

"Ik ben dankbaar voor de fijne fysiotherapeuten. Ze geven mij handige tips en oefeningen die mij helpen tijdens dagelijkse activiteiten."

Harry is blij met de mensen die hij tijdens de therapie leert kennen, maar hij vindt het ook confronterend. “Er zitten mensen in de groep die in een ander stadium zitten. Ze hebben trillende handen, zijn vergeetachtig of hebben minder controle over hun lichaam. Ik vraag mij op die momenten weleens af hoe mijn toekomst eruit zal zien, maar op die momenten zeg ik tegen mezelf: Harry, positief blijven.”

Zo lang mogelijk vitaal

Harry vertelt dat hij nog maar één keer de fysiotherapie heeft gemist. “Ik grijp alles aan om zo lang mogelijk vitaal te blijven. Voor mezelf, mijn vrouw, voor onze kinderen en kleinkinderen. Ik ben dankbaar voor de fijne fysiotherapeuten, want ze geven mij handige tips en oefeningen die mij helpen tijdens dagelijkse activiteiten. Veel mensen met parkinson hebben moeite met lopen, maar wanneer ze hun arm in de lucht steken en ze net doen of ze een ballonnetje vasthouden, lopen ze weer alsof ze 30 jaar zijn. Dat is echt bijzonder!”

“Ik kom uit een sterk geslacht en ik word 100 jaar,” besluit Harry. “En wanneer er dagen zijn waarop het even wat minder gaat, dan mogen die er ook zijn. Ik ben tenslotte al 81 jaar!

Zorggroep Meander biedt behandelingen op maat, zoals fysiotherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek voor cliënten wonend in Oost-Groningen. Per cliënt wordt gekeken naar de hulpvraag en welke behandelingen/oefeningen kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven. Onze behandelaren zijn aangesloten bij het ParkinsonNet. Meer informatie lees je op de pagina behandelingen: www.zgmeander.nl/behandelingen.