Revalidatie

Revalidatie Revalideren in Veendam, bijvoorbeeld na ziekte, operatie of ongeval

Als u na een ziekte, operatie of ongeval moet herstellen, kunt u bij ons revalideren. U werkt onder begeleiding van een deskundig team doelgericht aan uw herstel, zodat u zichzelf weer kan redden. Uw persoonlijke doelen zijn het uitgangspunt. Alles is erop gericht dat u zo snel mogelijk weer naar huis kunt.

U kunt bij ons revalideren na bijvoorbeeld:

  • een ongeval / trauma
  • een operatie, zoals een nieuwe heup of knie
  • een amputatie
  • een ziekenhuisopname in verband met bijvoorbeeld hartproblemen of een longontsteking
  • een beroerte 

Persoonlijk behandelplan

Revalideren is een persoonlijk proces. We bespreken met u aan welke doelen u wilt werken en wat haalbaar is. Alle afspraken die we met u maken, leggen we vast in een persoonlijk behandelplan.

Tijdens uw revalidatie is de specialist ouderengeneeskunde uw hoofdbehandelaar. Hij of zij is eindverantwoordelijk voor alle behandelingen en medicatie die u krijgt en stemt deze af met uw specialisten in het ziekenhuis en uw huisarts. De revalidatieverpleegkundige is uw eerste aanspreekpunt en coördineert de zorg.

Gezamenlijke aanpak

Tijdens uw revalidatie werkt u met behandelaren actief aan uw herstel. Onze behandelaren werken multidisciplinair. Dat wil zeggen dat ze tijdig een behandelaar van een andere discipline inschakelen als dat nodig is. We hebben de volgende behandelmogelijkheden:

  • Dieet- en/of voedingsadvies: de diëtist geeft voedingsadviezen en begeleidt bij afvallen, ondervoeding en gezondheidsklachten.
  • Ergotherapie: de ergotherapeut begeleidt u als u dagelijkse handelingen niet meer naar wens kunt uitvoeren.
  • Fysiotherapie: de fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u bij lichamelijke beperkingen, pijn of problemen met uw houding en/of bewegingen.
  • Logopedie: de logopedist onderzoekt en behandelt u als u problemen heeft met spreken, uw stem, taal en slikken.
  • Maatschappelijk werk: de maatschappelijk werker ondersteunt en begeleidt bij het verwerken van de gebeurtenissen en bij het omgaan met veranderingen.
  • Psycholoog: de psycholoog adviseert, begeleidt en behandelt bij cognitieve problemen en psychische klachten zoals stemmingsproblemen en angst. Verder doet de psycholoog (uitgebreid) onderzoek naar geheugenproblemen.

Oefenen

Revalideren doet u 24 uur per dag. Voor het succes van uw revalidatie is het belangrijk dat u veel zelfstandig oefent met het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Tijdens uw revalidatie bij ons heeft u de gelegenheid om dit onder begeleiding of met hulp van de zorgkundigen te doen. Ook ondersteunen zorgkundigen u met het zelfstandig oefenen van de, door de therapeuten, opgegeven oefeningen.

De fysio heeft mij met professionele behandeling weer aan het lopen gekregen in een paar weken tijd. Bravo!

Hoe lang?

Hoe lang uw revalidatie gaat duren, hangt af van uw situatie. Uw verblijft maximaal drie maanden bij ons, met de mogelijkheid van verlenging tot zes maanden. Maar (veel) korter kan ook. Het doel is dat u voldoende zelfredzaam bent, zodat u thuis verder kunt herstellen.

Verder herstellen als u weer thuis bent

Als u weer naar huis gaat, kunnen wij u blijven begeleiden en ondersteunen bij uw verdere herstel. Dat doen wij in samenwerking met uw huisarts, het ziekenhuis en de thuiszorg. Uw behandelaar komt bij u thuis of u komt naar een locatie van Zorggroep Meander bij u in de buurt.

Wat kost het?

Uw zorgverzekeraar vergoedt revalideren vanuit de basisverzekering. Op de pagina Kosten en bijdrage leest u met welke zorgverzekeraars wij een contract hebben. In het ziekenhuis wordt in overleg bepaald of u voor geriatrische revalidatie in aanmerking komt.