Een intensieve looptraining voor ‘etalagebenen’

Een intensieve looptraining voor ‘etalagebenen’ Looptraining voor etalagebenen

De 85-jarige meneer Van Dam is zeer actief. Hij fietst regelmatig met zijn vrouw, toert met de caravan en is een fervent moestuinliefhebber. Dat verandert wanneer hij last krijgt van zijn benen. Bij Meander volgt hij intensieve looptherapie. 

“Begin 2018 ging het lopen ineens wat moelijker,” vertelt meneer van Dam op de loopband. “Mijn benen voelden dof aan en deden pijn. Ik kon nog maar kleine stukjes lopen en dat vond ik heel vervelend. Zeker omdat ik nog zo actief ben. Mijn vrouw en ik vinden het fijn om erop uit te gaan.”

Meneer Van Dam gaat naar de huisarts en die verwijst hem door naar de vaatchirurg. Daar krijgt hij te horen dat hij etalagebenen heeft, waarna hij wordt doorverwezen naar een intensieve looptraining in de Meander. “Ik had nog nooit van etalagebenen gehoord, maar het blijkt veel voor te komen", zegt meneer Van Dam. "Het houdt in dat mensen maar kleine stukjes kunnen lopen. Ze staan vaak een korte tijd stil – voor een etalageraam – voordat ze weer verder kunnen. Vandaar de naam ‘etalagebenen’.”

De primeur

“Meneer Van Dam was de eerste die ik behandelde met deze klachten,” vertelt fysiotherapeut Marianne Rolf. “Mijn collega Marloes en ik hadden ons daar nog maar net in gespecialiseerd.” Van Dam: “Echt waar? Had ik de primeur?” “Ja. Maar het is goed gegaan, hoor,” lacht Marianne. Van Dam knikt: hij is tevreden. “In het begin van de therapie vroegen Marianne en Marloes naar mijn levensstijl. Ze wilden weten hoever ik nog kon lopen. Dat bleek maar 300 meter te zijn. Ik kreeg loopbandtraining en moest mijn grenzen verleggen door elke week een stukje verder te lopen. In het begin kreeg ik pijnklachten, maar de therapeuten vertelden dat het niet schadelijk was, eerder hinderlijk en dat ik daar even doorheen moest. Met de intensieve looptherapie probeerden ze de grote en kleine vaten in mijn benen wijder te maken. Die vaten moesten sterker worden zodat er meer bloed en zuurstof doorheen kon stromen en de pijnklachten afnamen.”

"De behandeling was zorgvuldig. Iedereen die klachten heeft, raad ik aan hulp te zoeken."

Hoe gaat het nu?

Etalagebenen kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren. Vaak hebben mensen een hoog cholesterol of diabetes, roken ze, eten ze ongezond of bewegen ze te weinig. Toch kunnen de therapeuten geen van die kenmerken terugvinden bij meneer Van Dam. Integendeel, hij heeft altijd erg gezond geleefd. “Ik ben vaak te vinden op de volkstuin in Borgerswold. Daar verbouw ik verschillende soorten groenten en alles biologisch, dat vind ik belangrijk.”

De tijd bij Meander heeft hem goed gedaan. "Ik heb het als zeer fijn ervaren", benadrukt hij. "De behandeling was zorgvuldig. Iedereen die klachten heeft, raad ik aan hulp te zoeken en daar vooral niet mee te wachten.” En hoe het met zijn lopen gaat? "Sinds een paar maanden stukken beter. De 3 kilometer haal ik inmiddels met gemak. Maar,” zegt hij met een twinkeling in zijn ogen, “40 kilometer, is zelfs voor mij toch wel een beetje te gek."